lauantai 19. tammikuuta 2013

Jälleen hieman tyhmempi

Jaan kokemukseni nyt teidän kanssanne, jos ruudun takana olisi joku, joka on jännittänyt viisaudenhampaan poistoa.

Omat visurini ovat vaivailleet parin vuoden ajan silloin tällöin. Yksi viisaudenhammas on jouduttu poistamaan akuuttiajalla, koska leuat menivät ”lukkoon” enkä saanut enää syötyä. Se ei ollut ihana kokemus, koska hammas oli jo niin mätä, ettei siitä voinut ottaa pihdeillä kiinni vaan se jouduttiin halkaisemaan piikillä. Siinä jo siis ensimmäinen syy mennä ajoissa hammaslääkäriin! Halkaisukipukin nimittäin oli pientä verrattuna siihen, miten sitä hammasta oli jo viikonlopun särkenyt. Vaikka lääkärin kanssa ollaan niiden loppujen visureiden poistosta pariin kertaan puhuttu, olen aina lykännyt asiaa eteenpäin. Se on niin helppoa silloin, kun särky ei ole jatkuvaa...

Keskiviikkona vihdoin soitin YTHS:lle ja sainkin peruutusajan jo perjantaille. Minulla alahampaiden poistoon tarvitaan leikkausaika ja viimeinen ylähammas lähtisi ihan vetämällä. Jännitin tietenkin hurjasti ja ennen toimenpidettä sydän hakkasi ihan hulluna. Hoitaja ja lääkäri olivat kuitenkin todella mukavia. He selittivät, mitä tekevät seuraavaksi ja vastasivat kaikkiin kysymyksiini. Sain suun kautta särkylääkettä ja antibioottia heti, kun menin leikkaushuoneeseen. Lisäksi huuhtelin suuni suuvedellä. Minut peitettiin hienolla steriilillä kaavulla ja vain kasvot jäivät näkyviin. Sitten sainkin jo useamman piikin puudutusainetta ja pian päästiin aloittamaan operaatiota.

Ja voin kyllä sanoa, että olin jännittänyt aivan turhaan! Viime kevään hammaskivenpoistokin oli paljon kivuliaampi ja ikävämpi toimenpide. Vain ylähammasta poistettaessa tunsin pientä vihlontaa, mutta siihenkin olisin halutessani saanut lisää puudutusainetta. Ajattelin kuitenkin, että mitä nopeammin ohi, sitä parempi. Ja vihlonta oli tosiaankin todella mietoa. Alahammasta leikatessa en tuntenut mitään, vaikka hampaan koukkumaiset juuret tekivätkin operaatiosta vielä normaalia hankalemman. Hieman rutinaa kuului ja huomasin, että aika lailla voimaa lääkäri joutui käyttämään, mutta siinä vaiheessa se lähinnä huvitti. Eli todella helppoa oli! Lopuksi sain vielä kuulla, että toista alahammasta ei tarvitse välttämättä poistaa lainkaan, jos se ei ala kipuilemaan.

Ikävin vaihe on tämä kotona olo. Poski on turvoksissa, kiinteää ruokaa ei saa syötyä ja särkylääkkeet väsyttävät. Mutta nopeasti särkykin helpottaa. Eilen ennen nukkumaan menoa otin 400 mg buranaa ja aamulla toisen samanlaisen herättyäni, joten kovin pahaa särky ei ole. Ja saapahan syödä jätskiä ;)

Jos nyt pääsisin takomaan hieman nuoremmalle itselleni tietoa kaaliin, sanoisin että mene poistamaan ne visurit heti! Paljon pahempaa on se, jos ne alkavat särkeä tai tosiaankin menevät todella huonoon kuntoon, jolloin poistaminen on hankalampaa. Ja itselläni ainakin viisaudenhampaat alkoivat särkeä aina ennen ulkomaanmatkaa, tenttiviikkoa, joulua tms.

Mutta siis, tsemppiä kaikille visureista kärsiville ja sitä aikaa varaamaan! Minä jatkan telkkarin katsomista ja jätskin syöntiä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti